Friday, March 6, 2015

ПАРА ВЕСТ!!!

Чаршијата веќе гласно шепоти дека откако притисокот од студентите резултираше со отфрлање на стариот предлог закон за високо образование, Владата разочарана од недоветноста на ректорот одлучи на сите наредни состаноци ректорот Стојковски да не седи веќе на кожните удобни функционерски фотељи, туку на ладен камен, во кошот кај прозорот кој не дихтува и каде нон стоп дува промаја. 
За таа потреба веќе е распишан конкурс за камен за седење за кој од буџетот се одвоени 80.000 евра. Каменот најверојатно ќе дојде од блиску, поточно од една скопска пригратска населба на кој мажите со децении имаат традиција да седат на камења пред кооперација и да оговараат за дневна политика и големината на пенисите на наркоманите, циганите, црнците и шиптарите.
....
И покрај тоа што Проф. Др. Стојковски беше осуден каменот постојано да го тркала и носи со себе, во знак на солидарност, неговиот колега, сегашен и иден претседател Иванов, се одважи да го направи најхрабриот потег во неговата политичка кариера и на функционерот да му поклони парцијална амнестија во вид на ВМРО ваучер. Тоа значи дека ректорот не мора на секаде да го носи каменот, туку камења ќе му бидат инсталирани во неговиот мерцедес, неговата работна, спална и дневна соба откаде секогаш ги следи изборните кампањи и фудбалските натпревари на македонската нација.
....
Од постојаното седење на камења кај ректорот веќе се појавија здравствени проблеми, па така тој веќе е виден на еден од зелените пазари, заедно со канцеларијата Апостолски, како купуваат брокулче и компирче затоа што тоа било најдобриот лек против ‘газ кој зборува грчки’, ‘грло кое кашла бугарски’, ‘нос кој тече српски’ и ‘кичма која боли предавнички’.

Monday, May 12, 2014

Mayday School: Macedonia the Periphery of the Periphery of Europe


From 30 of April until the 5th of May 2014 on invitation from the Institute for Labour Studies I participated on the Mayday School held in Ljubljana Slovenia. Here, I was discussing on the current political developments in the Balkan countries and class differences that emerged from recent political developments. 

Furthermore, my presentation considered the correlation between the structural reforms of the Macedonian economy and the vast class differences that have emerged because of the race for foreign investments and implementation of the European neoliberal reforms. 

My presentation starts at 36:18, however I strongly recommend the two previous wonderful lectures by Madlen Nikolova speaking about: The 'Creative Class' and the Reproduction of the Neoliberal Ideology in Bulgaria, and Florin Poenaru presenting the: Class Struggle in Romania in Historical Perspective.  

Saturday, April 26, 2014

The Decadence of Media in Macedonia: a Farce Slowly Turning into Tragedy


In the past period in Macedonia there was a decline in the ratings of almost all segments of a functional democracy. Consequently the country made a decline in the area of free speech and media liberties. The best example can be found in Press freedom index measured by Reporters Without Borders where Macedonia made a new regress and positioning itself in the 124th place; the lowest in the wider European region.

And as for domestic analysis, the Independent Union of Journalists and Media Workers made a study where it summarized the bulkiest problems in the Macedonian journalism. This document is called “The White Book” published in 2014 where bad personal examples of low professional standards and wrecked workers rights are presented. This analysis can be found on the official web site of the Union.

Let us start from the beginning.  

Monday, November 18, 2013

Муември

Краток трилер.
Се будам сабајле, беше некаде околу 11. Тогаш прв пат осетив. Како некоја истегната жила, или подобро - мала жица на пенисот, веднаш под главата. Реков, не е ништо страшно. Се појави брзо, брзо ќе си замине. Ќе одморам некој ден, ќе помине. Времето одминува, жилата стои. Се направи веќе недела и пол, реков ќе проверам на интернет. Знам дека таму има се и сешто, и секогаш ко за беља ја наоѓаш најлошата опција. Секогаш, најлошата болест. И знам, ако најдам лоша информација ќе испаничам и мислите ќе ми се обземат со болести. Не можам тоа да си го дозволам. Не сега кога треба да работам, за да работам*. Ми треба концентрација, не прокастринација. Арно ама, дури си го велама ова, прстите си куцаат на гугл… “Penile forskin problems” чааак ентер! Ништо. Ништо од описот и сликите не одговараше на мојот проблем. Реков, кога веќе тргнав, одам до крај.


Thursday, June 6, 2013

Две години од убиството на Мартин Нешковски: Стоп за бруталноста на државата

Не е чудно што Македонија беше балкански предвесник на протестите против бруталноста на државата и самоволните поскапувања на големите компании. Македонија е една од најнеолиберална земја во Европа. Држава во која се е приватизирано. Македонија е исто така земја на најголемите класни разлики, а со класните разлики доаѓаат и разликите во моќта. Некои елити стекнаа толкава моќ, што ја запоставија демократија, и престанаа да бидат одговорни пред граѓаните. Во разговор со еден панелист, на фестивал во Загреб, добив коментар дека – „Македонија е напред 20 години. Напред во имплементирање на неолиберализмот и во приватизацијата, напред во класните разлики, напред во непочитувањето на демократија. Тоа нас, допрва не чека.“